S.S.S.

Karadağ’da tapu süreci nasıldır?

Karadağ’da tapu işlemleri noter üzerinden yapılır. Toplam maliyet 800 euro civarındadır. Tapu işleminin yapılabilmesi için inşaatın tamamlanmış olması gerekmektedir. Topraktan yapılan satışlarda, inşaat firması ile alıcı arasında sözleşme düzenlenmektedir. Alıcı talep ederse inşaat başladığında noterde bir ön satış sözleşmesi yapılabilir. Bu durumda noter ücreti hem ön sözleşme için hem de tapu aşamasında 2 kez ödenir.

Noter ücreti 350Euro’dur. (120.000Euro üzerinde her 15.000 Euro için 10 Euro ilave ücret talep edilir. Satış aşamasında yeminli tercüman kullanılma mecburiyeti vardır. Yeminli tercüman ücreti sözleşme başı 50 Euro’dur. Ayrıca satış aşamasında alıcı Karadağ’a gelmeyi tercih etmezse inşaat şirketi bu işler için vekalet verebileceği kişilere yönlendirir. Vekalet ücretleri 250 Euro’dan başlamaktadır.

 Karadağ’da elde edilen kira gelirleri nasıl vergilendirilir?

Karadağ’da gelir vergisi %15’tir. Ancak Turizm’i teşvik etmek amacıyla, her yıl belli bir kazancın üzerine çıkana kadar gelir vergisinden muaf tutulursunuz. Bu yıl Turizm Bakanlığının açıkladığı rakam 15.000 Euro. Yani kazancınız bu tutarı geçmediği sürece gelir vergisi ödemiyorsunuz.

Yabancı uyruklu kişiler ne kadar emlak satın alabilirler?

Yabancı uyruklu kişilerin bir taşınmazı kendi adına alması için herhangi bir kısıtlama yoktur. Karadağ vatandaşları ile eşit haklara sahiptir. Mülk satın almakla ilgili bir kısıtlama yoktur. İstedikleri kadar mülk satın alabilirler.

Karadağ’da satış süreci nasıl işler?

  • Pasaport ve iletişim bilgileri ile ünite rezerve edilir.
  • %10 rezervasyon ücreti satıcı firma hesabına gönderilir
  • 2 kopya anlaşma kaşe imzalı olarak alıcıya ulaştırılır.
  • 2 kopya alıcı tarafından imzalanır, biri kendinde kalır, biri satıcı firmaya gönderilir
  • Anlaşma imzası ile peşinattan kalan tutar, satıcı firma hesabına gönderilir.
  • Taksit ödemeleri ile devam edilir.

 Servisli daire konsepti nedir?

Hem kısa hem de uzun süreli konaklamalar için tam donanımlı servisli daireler mevcuttur. Geleneksel bir otel hizmetine benzer olanaklar sağlar, ancak ev rahatlığı ve mahremiyeti ile konuklar için çok daha düşük bir fiyata servisli daire yaşamanın keyfini çıkarabilirler.

Basitçe söylemek gerekirse, yatırımcı mülkü satın alır ve işletici de bir hizmet modeli kullanarak onlar için yönetir. Yıllar boyunca geliştirdiği deneyim, ilişkiler ve iştirakleri yardımıyla, dairelerinizi etkili bir şekilde pazarlayarak hizmet verir.

Servisli daire konseptinde kiralama öncesi daireyi istediğim şekilde dekore edebilir miyim?

Hayır, eğer satın aldığınız daireyi servisli daire konseptinde kiralamak üzere işletici firmaya vermek isterseniz, firmanın öngördüğü mobilya paketini satın almanız gerekir. İşletici firma tüm odalarda aynı standardı sunmakla yükümlüdür. Mobilya paketlerinin fiyatları daire tipine göre önceden belirlenmiştir. Eğer sadece kendiniz oturacaksanız veya kendi imkanlarınızla kiralamak isterseniz istediğiniz şekilde dekore edebilirsiniz.

Servisli daire konseptinde elinize geçecek kira geliri nasıl hesaplanır?

Elde edilen brüt kira geliri üzerinden toplam maliyetler için%36’lık bir kesinti yapılır. Bu tutar mülkün kiralanması için harcanan reklam giderleri, bozulma kırılma gibi durumlarda harcanacak mobilya fonu ve tüm operasyonlar için harcanacak paraları karşılamak içindir. Bunun dışında yönetim giderleri için %15’lik bir kesinti olur. Toparlarsak brüt kira gelirinin %51’lik kısmı işletmeye bırakılır ve %49’luk kısmı mal sahibine yıllık olarak ödenir.

Karadağ’da kira gelirleri nasıl ödenir?

Karadağ’da servisli daire konseptinde bir daire aldığınızda ve işletici firma tarafından kiralanmasını istediğinizde, daire tiplerine göre havuzlar oluşturulur. Böylelikle dairenizin diğer dairelere göre daha az kiralanma endişesi ortadan kalkar. Yapılan kiralamalardan elde edilen gelirler bu havuzlara atılır. Yıl boyunca toplanan kiralar, havuzlardaki daire sahiplerine her yılın ocak ayı içerisinde yıllık olarak ödenir.

Karadağ vatandaşlık veriyor mu?

Hayır

Karadağ’da Türkiye’ye vize uygulaması var mı?

Türkiye’ye vize uygulaması yok. Turist olarak ülkeye girişlerde 90 gün kalma izni var. Bir ev satın alırsanız 1 yıllık geçici oturum hakkı veriliyor. Her yılın sonunda evi satmamışsanız bir yıl daha uzatılıyor.

Sürekli oturum izni nasıl alırım?

Öncelikle bir şirket kurmanız gerekiyor. Eğer bir kişi bir ev alıp kendi üzerine işlem yaptıysa ve daha sonra kurduğu şirkette %51 ve üzerinde bir hisseye sahipse, o kişi adına olmasıyla şirket üzerine olması arasında bir fark yok. Şirket kurulumları sırasında %51 ve üzerinde hissesi olan yalnızca bir kişiye beş yılın sonunda sürekli oturum iznine başvurma hakkı veriliyor. Ancak diyelim ki  kişi evi, eşinin üzerine yaptı ve daha sonra şirketi kendi üzerine kurdu. Böyle bir durumda hakkını yitirmiş oluyor. 

Sürekli oturum izni ne işime yarar?

Sürekli oturum iznine hak kazandığınızda, eğer Karadağ Avrupa Birliğine kabul edilmiş ise, Avrupa Birliği ülkelerine serbest dolaşım hakkı (vizesiz seyahat) kazanmış olursunuz.

Karadağ’da proje aşamasında bir yer alırsa, kuracağım şirketin adresini nasıl göstereceğim?

Şirket kurma aşamasında bir muhasebeciniz olmak zorunda, muhasebe ofisinin adresini şirket adresiniz olarak gösterebilirsiniz.

Ölüm durumunda süreç nasıl işler?

Ölüm evrakları alınıp, Karadağ’da mahkemeye sunulur, formalite icabı bir mahkeme olur. Mülk, Vasileri arasında eşit olarak bölünür. Sadece bir kişiye bırakmak istenirse, sağlığında vasiyet vermesi gerekir.

Whatsapp
1
RGY Invest ile iletişime geçiyorsunuz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?