S.S.S.

Yabancı uyruklu kişiler (T.C. ve diğer vatandaşlar) Kuzey Kıbrıs’tan emlak alırken ne kadar süre beklemek zorundadır?

Yabancı uyruklu kişilerin bir taşınmazı kendi adına alması için Bakanlar Kuruluna başvurarak satın alma izni alınması gerekir. (Süreç T.C. uyruklu kişiler için yaklaşık 1-2 ay, diğerleri için yaklaşık 6-8 aydır.)

Kuzey Kıbrıs’taki koçan (tapu) türleri nelerdir ve aralarındaki farklar nelerdir?

Koçan (Tapu) Çeşitleri:

Türk Koçanı – Tapu Eşdeğer Koçan – Tapu Tahsis Koçan 

Türk Koçanı: Kıbrıslı Türklerin ve yabancı uyruklu şahısların 1974 öncesi sahip olduğu konut arazi ve işyerleri için verilen koçan türüdür. 

Eşdeğer Koçan: 1974 yılında Güney Kıbrıs’taki gayrimenkullerini bırakarak Kuzey Kıbrıs’a göç etmek zorunda kalan Kıbrıslı Türklere, Kuzey Kıbrıs devleti tarafından Rum tarafında bırakmış oldukları gayrimenkuller karşılığında, eşdeğerinde olan gayrimenkuller verilmiştir. Eşdeğer gayrimenkullerini alan Kıbrıslı Türkler, Rum kesiminde kalan arazilerinden feragat ettiklerine dair belgeler imzalayarak gayrimenkullerinin koçanlarını Kuzey Kıbrıs devletinden almışlardır. Eşdeğer Koçanlı gayrimenkuller güvenli olarak değerlendirilir ve her türlü alım/satımı yapılabilmektedir. Ayrıca tüm bankalardan ipotek alıp kredilendirilebilir. 

Tahsis Koçan: 1974 sonrasında Türkiye’den gelenlerin ülkeye yerleşip hayatlarını sürdürebilmeleri için verilmiş gayrimenkullerin tapularıdır. Bu koçanlar (tapular), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti garantisi altındadır ve sahipleri gayrimenkuller üzerinde tüm mülkiyet hakkına sahiptir.

Pul ücreti nasıl hesaplanıyor ?

2008 yılında yürürlüğe giren yasa ile satın alma işleminde gecikme yaşayan vatandaşlar için Tapu ve Kadastro Dairesi, alınan mülkiyetin satış sözleşmesini alıcı adına kayıtlara geçirirken hem evin bir başkası tarafından kiralanması veya satışı ile ilgili herhangi bir durumu ortadan kaldırmakta, hem de alıcının %100 korunmasını sağlamaktadır. Tapu ve Kadastro Dairesi’ne gelen sözleşmenin imzalanmasından sonra en geç 21 gün içerisinde kaydının yapılması gerekmektedir. Bu işlem yapılırken satış sözleşmesi üzerindeki fiyatın %0.5’i olarak hesaplanan pul ücreti ve 65 TL’lik kayıt ücreti ödenmektedir.

Yabancı uyruklu ve Kuzey Kıbrıs T.C. vatandaşları ne kadar emlak satın alabilirler?

Kuzey Kıbrıs T.C. vatandaşlarının emlak satın alma sınırı yoktur. T.C. ve yabancı uyruklu kişiler, KKTC’de kişi başına 1 emlak satın alma hakkına sahiptir. 1 adet arazi veya 1 apartman dairesi veya 1 dönüm büyüklüğünde arsa/arazi veya 1 plot arsa/arazi. Hepsi “1“ olarak sınıflandırılmaktadır. Mali değerinin önemi yoktur. Evli çiftler 1 kişi olarak kabul edilir. Evli çiftlerin soyadları farklı ise bir kişi olarak sayılmaz.

Kuzey Kıbrıs’ta emlak alırken ödenen vergiler nelerdir?

Stopaj vergisi: Satıcı tarafından tapu devri sırasında vergi dairesine ödenir, kar amacı gütmediği durumlarda %3,5 uygulamasına rağmen, mevcuti uygulamada %2,8 stopaj ödenmektedir. Not: Her kişiye bir arsa ve bir konut için bir defaya mahsus stopaj vergisi muafiyeti uygulanır.

Kar amacı güden durumlarda ne kadar stopaj vergisi öderim ?

Kar amacı güden durumlarda stopaj vergisi %6,25 olmasına rağmen devir sırasında %4 olarak ödenir. 

Katma Değer Vergisi (KDV): Kar amacı güden durumlarda KDV oranı %5’tir, alıcı tarafından satıcı eli ile koçan devirden önce vergi dairesine ödenir. Satıcının kar gütmediği durumlarda yani münferit satışlarda KDV yoktur. 

Whatsapp
1
RGY Invest ile iletişime geçiyorsunuz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?