DOĞRU FİYATLANDIRMA GİZEMİ

DOĞRU FİYATLANDIRMA GİZEMİ

Değişen piyasa koşullarında bir evi doğru fiyatlandırma GİZEMİ!

Evet piyasada o kadar sık değişiklik oluyor ki, bir gayrimenkul satmayı düşündüğünüzde evinizi hangi fiyattan satışa çıkaracağınız büyük bir kafa karışıklığı sebebi olabiliyor.

Diyelim herhangi bir fiyat belirlediniz ve hemen potansiyel alıcılar gelmeye başladı, hatta teklifler geliyor. Eyvah! Fiyatı düşük belirledik endişesiyle alelacele yeni bir fiyatlandırma yapmak mümkün. Bu fiyat yükseltme işini alıcıların talebi kesilene kadar yapınca da artık satılamayacak kadar yüksek fiyatlı ve piyasanın ilgisini çekmeyen bir ev ile baş başa kalabilirsiniz.

Ya da tam tersi çıktığınız fiyat o kadar yüksek ki kimse ilgilenmiyor. Yine piyasayı okuyarak pozisyon değiştirip kademe kademe fiyat düşürmeye başlayabilirsiniz. Ancak bir evin değerinde ve hızlıca satılması için en önemli zaman ilk 30 gün. Biz bu zamana “fırsat penceresi” diyoruz. Piyasada ev aramakta olan alıcıların radarlarına gireceğiniz, evinizi eleyecek veya görmek isteyecekleri en önemli zaman. Yanlış fiyat ile bu zamanı geçirmek, fiyat düşüşleriyle fırsat penceresinin kapanmasından sonra doğru fiyata erişmek riskini göz ardı etmemek gerekiyor.

Peki bu işin doğrusu ne? Böyle fiyat testleri yapmadan ilk andan doğru fiyatla satışa çıkıp, 3-5 günde satılan evlerin gizemi nedir?

Bir evi etkili bir şekilde pazarlayıp hızlı ve değerinde satışını gerçekleştirmenin birçok adımı var ama bu listenin en başında gelen en temel ve en önemli adım evin piyasaya çıkış fiyatının doğru belirlenmesi. Fiyatın piyasa koşullarında ne çok yüksek, ne de rakiplerinden düşük olması size avantaj sağlar. Bu çalışmada amaç hızlıca alıcılara ulaşacak, ev sahibine maksimum kazancı sağlayacak doğru fiyatı bulmaktır.

Gayrimenkul danışmanınız sizin için bu konuda detaylı bir çalışma yapıp size önerilerde bulunabilir. Burada danışmanınızla aynı fikirde olmak yani piyasaya çıkış fiyatı konusunda mutabık kalmak da öyle kolay olmayabilir. Doğru fiyatı belirlerken duygulardan uzaklaşıp mantıkla karar vermek, kanıtlara verilere göre sonuç çıkarmak daha avantajlı olacaktır.

Bu sebeple sürekli değişen piyasa koşullarında bir evin doğru fiyatlandırmasındaki gizemi çözmek için bilgiye başvurmak en doğru yöntemdir.

Gelin şimdi fiyatlandırmayı yapabilmek için bilmemiz gerekenlere göz atalım;

1. Piyasa verileri:

Genel satış adetleri, enflasyon, dövizdeki değişiklikler, inşaat maliyeti verileri, güncel kredi koşulları gibi bilgilere hâkim olmak gerekiyor.

2. Satılan ve satılamayan evler bilgisi:

Son 6 ayda sizin bölgenizde listelenmiş tüm evler hakkında bilgi sahibi olmak. Satılan evlerin ne kadar sürede, ne kadar pazarlıkla satıldığı bilgisinin yanında satılamayan evlerle ilgili bilgi de karar verirken büyük önem taşıyacak.

3. Bölge ortalamaları:

Bölgedeki yapım aşamasında, yeni veya bilinen/eski mülklerin metrekare bazında birim fiyatlarına hakim olmak gerekiyor.

4. Anlık rakipler:

Şu an piyasada sizinle beraber satışta olan diğer evler… Bunlara göre evinizin avantajları ve dezavantajları neler? Bir alıcının rakiplere karşı sizin evinizi tercih etmesi için öne çıkarılacak ne özellikler var? Tabi bu sorulara cevap verirken objektif olmalı, evinizle kurduğunuz duygusal bağdan uzaklaşmalısınız.

Tüm bu bilgileri toplayıp alt alta koyduğunuzda elinizdeki tablo size doğru fiyatı işaret edecektir. Verilerden aldığınız yönlendirme ışığında artık doğru fiyatı belirleyebilirsiniz.

Biz bu çalışmaya Satış Odaklı Fiyat Tespit çalışması, kısaca SOFT adını veriyoruz.

Eğer sizin de satmayı planladığınız bir eviniz varsa sizin için bu çalışmayı yapmamız için bize ulaşabilirsiniz.

Sanem Örgey sanem.orgey@kww.com.tr

Whatsapp
1
RGY Invest ile iletişime geçiyorsunuz.
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?